De Stichting Vrije Academie voor Beeldende Kunsten Nunspeet (De Academie) is opgericht in 1968 door een aantal uitvoerend kunstenaars uit Nunspeet en opgezet als een werkplaats voor beeldende kunst. Vooral rond de eerste helft van de 20ste eeuw was de omringende natuur voor menig kunstenaar een ware inspiratiebron.
Toen de toeloop van kunstenaars – mede door de ontwikkelingen in de moderne kunst – naar dit gebied minder werd, besloot een aantal van hen een ‘kunstschool’ voor volwassenen op te richten, om zo meer mensen te interesseren voor de schone kunsten. Deze school vond onderdak in de ‘oude’ school aan de Stationslaan. Jaarlijks zijn er bij de Vrije Academie Nunspeet ruim 300 mensen die kunstzinnige aanleg actief ontwikkelen. Onder leiding van ervaren uitvoerende kunstenaars-docenten. De Vrije Academie staat ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) en voldoet daarmee aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstituten voor kort beroepsonderwijs.
Hoewel de Academie sinds 1968 een sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt, is een aantal zaken nog steeds hetzelfde. De Academie is een geheel zelfstandige stichting met een bestuur dat verantwoordelijk is voor de bewaking van de exploitatie. Er is een staf voor de coördinerende taken die zorgdraagt voor de uitvoering van besluiten en het dagelijks reilen en zeilen. Verder is gelijk gebleven dat de deelnemers worden begeleid door ervaren docenten die zelf ook uitvoerend kunstenaar zijn. Deze docenten dienen een eerstegraads bevoegdheid of een didactische aantekening te hebben behaald.
De Academie bestond in 2018 vijftig jaar. Sinds het begin van de 21ste eeuw wordt ook met kinderen en jongeren gewerkt. Voor deze laatste groepen zijn er speciale cursussen en voor scholen worden programma’s op maat geleverd, gedeeltelijk in samenwerking met het Noord-Veluws Museum.