Het doel van Maat(je) achter de Voordeur is om mensen die huiselijk en/of seksueel geweld hebben meegemaakt te steunen bij het hervinden van hun evenwicht en zelfvertrouwen. Maatjes met ervaring met huiselijk geweld bieden deze steun. Door elkaar deelgenoot te maken van ervaringen met herstel en het herwinnen van zelfvertrouwen, staat niemand er alleen voor.
Hoe werkt het?
Maatje achter de Voordeur werkt met vrijwilligers die hun eigen ervaring op het gebied van huiselijk geweld kunnen en willen inzetten voor anderen. Professionele ervaringsdeskundigen geven hen een training en begeleiden deze vrijwilligers. Tijdens de training staat uitwisseling van ervaringen en van elkaar leren centraal., De training reikt de maatjes handvatten aan om mensen te ondersteunen. Maatje achter de Voordeur vormt een fysiek en digitaal netwerk: persoonlijk contact via begeleiding en bijeenkomsten, aangevuld met een online contact en inspiratie via facebook en WhatsApp.
Welke vormen kan de ondersteuning aannemen?
De vrijwilliger biedt steun en herkenning gedurende het herstelproces. Dit bestaat uit samen dingen doen, die gezellig of nuttig zijn. Een maat(je) kan helpen bij het opbouwen van een nieuwe sociaal netwerk. Of helpen bij contact met instanties. Feedback of tips bij de communicatie binnen bijvoorbeeld het gezin, vrienden en collega’s. Het versterken van het zelfbeeld en zelfvertrouwen kan iemand helpen zichzelf niet (alleen) als slachtoffer te zien. Ook kan een maat(je) geruststellen bij opkomende angsten en onzekerheden.
Maatjes leveren nadrukkelijk geen hulp. Een voorwaarde voor mensen die een maat(je) willen is dat het huiselijke en/of seksuele geweld is gestopt.